50è Aniversari del Refugi Musté-Recasens. 42a. Festa de les Roses. Mont-ral 21-4-2013

Un esplèndid diumenge d'abril ha aplegat a 51 persones per commemorar el 50è Aniversari del Refugi Musté-Recasens i celebrar la 42a Festa de Sant Jordi i de les Roses.

La jornada ha començat amb una excursió que sortia del cada cop més enrunat Mas de Vicenç, encara dins l'antic terme de la Mussara. Aleshores ens adonem que uns recents treballs forestals han deixat part del senderó que puja ple de restes de tala dificultant o impedint el pas. Esperem que aquesta anomalia s'arrangi ben aviat i es pugui tornar a passar pel camí sense cap problema. Una vegada superat aquest tram ens anem apropant al Puig Pelat el qual assolim després d'una lleu grimpadeta. El Puig Pelat amb 1.077m és el punt més elevat dels Motllats. Allí esmorzem tot gaudint d'una bona panoràmica que abastava des del Delta de l'Ebre cap al Sud fins les muntanyes encara nevades del Pirineu cap al Nord. Després d'esmorzar agafem el senderó que resseguint inicialment el capdamunt de la Cinglera de les Salòpies va a davallar pel Portell de l'Onclet. Davant nostre, i encara llunyà, s'albira el poble de Mont-ral on al capdamunt del seu turó hi ha un Antena de Telefonia Mòbil al costat d'una església romànica. Poc després de superar el Portell de l'Onclet el camí esdevé pista. Arribem al Bosquet i des d'allí en una suau pujada arribarem a Mont-ral passant a la vora de l'arranjat Mas del Sastre.

A Mont-ral ens trobem amb la resta de companys que havien esmorzat a l'Aixàviga i caminat fins Mont-ral. Ens adrecem fins l'Església Romànica on després d'una missa, el nostre consoci Joaquim Mallafré llegeix la  Glosa de Sant Jordi. En acabar es lliura una rosa a cada assistent.

Tot seguit ens adrecem fins la Sala Polivalent de l'Ajuntament de Mont-ral on s'inaugura una exposició fotogràfica retrospectiva dels darrers 50 anys del Refugi amb material recentment digitalitzat provinent del fons fotogràfic de la Secció.

Seguidament davant la porta del Refugi es pronuncien els parlaments commemoratius del 50è aniversari del Refugi. El President de la Secció, Jaume Gilabert-Padreny, fa un breu parlament i llegeix una emotiva carta que ha adreçat la Sra. Francesca Recasens Carreras, neta del matrimoni Recasens Musté, amb motiu de l'esdeveniment. La família Recasens ha estat representada a l'acte amb besnéts i rebesnéts del matrimoni mecenes. També pren la paraula l'Alcalde de Mont-ral, Sr. Pere Venrell, agraint l'acte i demanant que es faci tot el que es pugui per mantenir el Refugi en bones condicions de conservació.

El 50è Aniversari del Refugi de Mont-ral i la 42a. Festa de Sant Jordi i de les Roses acaba amb un dinar al menjador del Refugi que culmina amb un pastís d'aniversari de l'equipament.

Enllaç per baixar el Programa d'Actes

Enllaç al text de la Glosa de Sant Jordi de 2013 de Joaquim Mallafré

Enllaç a l'àlbum de fotografies


Enllaç a les fotografies de la Fina  Masdéu.

Enllaç a  l'exposició retrospectiva de fotografies (en preparació)

Dades GPS i enllaç per descarregar el track de l'excursió Mas de Vicenç-Puig Pelat-El Bosquet-Mont-ral

Sortida matinal al Delta de l'Ebre. Observació d'Ocells. 13 d'abril de 2013.

Amb la sortida matinal del mes d'abril hem donat continuïtat a la interessant xerrada sobre moixons que el naturalista Màrius Domingo ens va oferir fa pocs dies a la Secció. En un primaveral matí, 14 persones ens hem desplaçat fins el Delta de l'Ebre per observar els nombroses ocells que es poden trobar en aquell indret. Concretament ens hem arribat fins l'Estany de l'Encanyissada, a la vora de la Casa de Fusta, entre Sant Jaume d'Enveja i el Poble Nou del Delta. Aquesta llacuna presenta en aquesta època de l'any una abundant presència d'aus aquàtiques ja que els arrossars encara no estan inundats i per tant els ocells es concentren en aquella zona.

Des d'un aguait que ens permet observar la llacuna i amb l'ajut de binocles i dos telescopis hem pogut observar una gran munió d'aus aquàtiques. L'observació esdevenia del tot completa mercès a les explicacions que el Màrius ens anava donant. Gràcies a aquestes ens anàvem assabentant dels noms de les espècies, de la raresa o abundància de les mateixes, els seus trets diferencials i alguns dels seus hàbits. Sens dubte tota una classe magistral. Al cap d'una estona i des d'un altre aguait també vora l'Encanyissada més proper al Poble Nou del Delta hem vist l'espectacle del matí: Una arpella (au rapinyaire que sovinteja al Delta) acabava de caçar un ànec coll verd i se'l cruspia en un canal proper. Gràcies al potent telescopi podíem veure l'espectacle com si ens trobéssim a pocs metres de l'au.

Un matí del tot aprofitat i del que volem agrair ben sincerament les expertes i pedagògiques explicacions que ens ha fet el nostre amic Màrius Domingo. Podeu trobar més informació de la matèria en els seus excel·lents blogs sobre moixons que té penjats a la xarxa i dels quals us en posem l'enllaç:

Els ocells del Camp i la Conca de Barberà

Rapinyaires de Catalunya

Enllaç a l'àlbum de fotografies (fotos Fina Masdéu)